Hakkımızda

Biz Kimiz?

Paltosuzca, 2019’un Temmuz ayında, Ayvalık’ta, bir grup üniversite öğrencisi tarafından, karanlık bir pasajdaki izbe bir kırtasiyenin eski püskü yazıcısından çıktı alınarak yayın hayatına başlamış bir kültür-sanat fanziniydi. Tam olarak sekiz sayı elle tutulur bir şekilde, basılı olarak hayatına devam etti. Sekiz sayıdan sonra, yükselen kağıt fiyatları neticesinde basılı yayını terk etti ve Mayıs 2020’den itibaren, sayılarını pdf formatında bir blog sitesine yükleyerek ayakta kaldı. O tarihten, Ocak 2022’ye kadar yirmi sayı üretti ve toplamda yirmi sekiz sayıya ulaştı. Gerek okurlar için daha kolay ulaşılabilirlik sağlamak maksadıyla, gerekse üretilen eserlerin daha okunulabilir bir halde sunulması maksadıysa Mart 2023’ten itibaren Paltosuzca, bir internet sitesine dönüştü.

Paltosuzca, Temmuz 2019-Mart 2020 arasında bir kültür sanat fanziniydi.
Paltosuzca, Mart 2020-Ocak 2022 arasında bir kültür sanat bloğuydu.
Paltosuzca, Mart 2023’ten itibaren bir kültür sanat sitesi olarak yoluna devam ediyor.

Peki, ‘Paltosuzca’ neydi? Bu soruyu, Mart 2021 tarihinde Fanzin Apartmanı’na verdiğimiz bir röportajda şöyle yanıtlıyorduk:

“Paltosuzca isminin Gogol’un Palto isimli hikâyesiyle bir bağlantısı var. Esasında daha çok Dostoyevski’nin “Hepimiz Gogol’un paltosundan çıktık.” sözüyle alakalı. Biliyorsunuz, Dostoyevski bu sözüyle 19.yüzyılın ikinci yarısından sonra ortaya çıkan büyük Rus yazarlarının esin kaynağının Gogol’un Palto’su olduğunu ifade eder. Bizim, edebiyata gözümüzü açtığımızda o dönemin Rus yazarlarının Gogol ve Palto hikâyesiyle kurduğu bir bağ gibi bağlantı kurabileceğimiz bir özne yoktu. Yanlış anlaşılmasın, elbette Nazımlardan, Yaşar Kemallerden, Aziz Nesinlerden besleniyoruz; köklerimiz sağlam fakat biz edebiyata gözümüzü açtığımızda çağdaşımız olan ve ‘palto’sunun cebinden çıkabileceğimiz bir yazar, ya da bir edebiyat direnci yoktu ortada. Edebiyattaki piyasalaşma bir önceki dönemi tamamen sıfırlamıştı. Biz de bu yüzden ilk olarak “paltosuz” yapmayı düşündük ismimizi, daha sonra fonetik olarak da kulağımıza hoş geldiği için “Paltosuzca” isminde karar kıldık.”

Böyle bir hikayeyle buraya geldik. Lafı fazla uzatmayalım, bünyesinde bulundurduğu eserleri okudukça Paltosuzca’yı daha detaylı tanıyacaksınızdır zaten. Eğer merakınıza yenik düşüyor ve Paltosuzca’nın hikayesini biraz daha merak ediyorsanız Buraya tıklayarak fanzinin ilk sayısında yazdığımız ön sözü okuyabilirsiniz.

Paltosuzca!